Bloedende aambeien

bloedende aambeienAambeien zijn vaak een moeilijk bespreekbaar onderwerp – veel mensen schamen zich voor deze klachten, hoewel 40% van de bevolking er ooit mee te maken zal krijgen.1 Een neveneffect van deze terughoudendheid is dat mensen met aambeien vaak moeilijk inzicht kunnen krijgen in hun eigen situatie.

Een van de meest voorkomende klachten bij aambeien is bloed op het toiletpapier of bloed dat in de toiletkuip druppelt tijdens de stoelgang. Dit bloed is typische helder rood en zit aan de buitenkant van de stoelgang.2

Bloedende aambeien kunnen  veel ongerustheid en stress veroorzaken. Rectale bloedingen komen immers op de meeste mensen zorgwekkend over en kunnen al snel geassocieerd worden met ernstige medische problemen. Het is daarom niet altijd ernstig, het kan ook gaan om een aambei die is opengebarsten. 3  Raadpleeg bij rectaal bloeden steeds uw arts om de oorzaak van het bloeden te verifiëren. 

Vervolg ‘Wat zijn aambeien’: Inwendige aambeien
Vervolg ‘Wat zijn aambeien’: Uitwendige aambeien

Referenties:

  1. Riss S, Weiser FA, Schwameis K, Riss T, Mittlbock M, Steiner G, Stift A. The prevalence of hemorrhoids in adults. Int J Colorectal Dis 2012;27:215-220
  2. Lohsiriwat V. Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World J Gastroenterol 2012;18:2009-2017.
  3. Lohsiriwat V. Treatment of hemorrhoids: A coloproctologist’s view. World J Gastroenterol 2015;21:9245-9252.